Iata cum puncteaza Richard Newton cateva aspecte importante in gestionarea unui proiect, in cartea Management de proiect pas cu pas, aparuta la Editura Meteor: “Trebuie sa redecorati niste camere din locuinta personala. Ati decis ca veti zugravi camera din fata si sufrageria si ca veti aplica trei straturi de vopsea pe fiecare perete. Efectuand niste calcule, constatati ca vopseaua va va costa 100 Euro si veti avea nevoie de patru zile pentru a zugravi totul, folosind pensule normale. Ati putea imprumuta de la un prieten un pulverizator de vopsea, cu care se lucreaza mult mai repede, dar aparatul obisnuieste sa se defecteze si poate stropi peste tot (…), asa ca optati sa nu-l folositi. Informatiile acestea au definit cateva aspecte importante ale proiectului:
1. Ati definit anvergura (…) In cazul acesta (…) este zugravirea camerei din fata si a sufrageriei.
2. Ati definit calitatea. Ati decis sa aplicati cate trei straturi de vopsea pe fiecare perete. Calitatea este un concept complex si modul ei de masurare variaza considerabil in functie de rezultatul proiectului. Majoritatea rezultatelor pot fi insa obtinute de niveluri diferite de calitate. Schimband nivelul calitatii, producerea rezultatelor necesita mai multa sau mai putina munca (…)
3. Stiti cat timp va dura: patru zile.
4. Cunoasteti costul: 100 Euro.
5. Cunoasteti nivelul de risc pe care doriti sa vi-l asumati. Ati ales optiunea de risc redus (zugravitul manual)
Aceste 5 informatii de mai sus sunt (…) variabile interdependente. Este suficient sa schimbati pe oricare dintre ele si vor fi afectate toate celelalte. De exemplu, daca schimbati anvergura si alegeti sa zugraviti si holul, veti mari timpul si costul. Daca insa reduceti simultan calitatea, utilizand numai cate doua straturi de vopsea pe pereti sau, alternativ, alegeti optiunea de risc mare si folositi aparatul de pulverizare, ati putea sa terminati in timpul si la costul stabilite initial, dar cu o anvergura sporita. Alta posibilitate ar fi sa cheltuiti mai multi bani si sa angajati doi zugravi, care ar reduce timpul si ar spori calitatea rezultatului final. Exista foarte multe moduri in care puteti jongla intre aceste 5 dimensiuni ale proiectului”.